21 Şubat 2013 Perşembe

DANA ROSTO

Ailecek geleneksel hale gelmiş, çok sevilen rosto tarifim. 


MALZEMELER:
  • 1 kg Dana Rosto
  • 1/2 çay bardağı Sıvıyağ
  • 5 diş Sarımsak
  • 1 orta boy Kuru Soğan
  • 1/2 çay bardağı Soya Sosu
  • 1 çay kaşığı Karabiber
  • 1 lt Sıcak Su
  • Süslemek için domates dilimleri
Tek parça halinde aldığınız rostoyu, çok kısa yıkayıp iyice suyunun süzülmesini sağlayın. Rostonun sığacağı bir tavaya sıvı yağı döküp su kalmadığından emin olun ( bunun için kağıt havlu kullanabilirsiniz ) ve tavada her tarafını kabuk bağlayıncaya kadar kızartın. Etin tamamı üzeri kabuk tabakası gibi kızartılmalı... Buna eti mühürleme işlemi denir. Bu sayede et pişerken suyu dışarıya çıkmadan pişer ve yumuşak olur. Etin lastik gibi olmasını engelleyen budur.

Etin dışının her tarafı kızartıldığına emin olunduğunda, et düdüklü tenreceye alınır. Soyulup ikiye bölünmüş 5 diş sarımsak, elma dilimi gibi dilimlenmiş 1 adet kuru soğan ve karabiber tencereye ilave edilir. 1/2 çay bardağı soya sosu ve  1 lt sıcak su da ilave edilip düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Kesinlikle tuz konmaz; zaten soya sosu tuzludur. Önce harlı ateşte, düdük ötünce altı kısılıp en kısık ateşte yaklaşık 1 saat ( 60 dk ) pişirilir.
Domates dilimleri ile süslenip servis yapılır.
Etin suyu serviste kullanılmaz. Soğan ve sarımsak lezzeti, buharla ete sinmesi sağlanmıştır. Kalan suyu damak tadınız uygun gelirse,  su ile çoğaltıp çorba yapımında  kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Ben akşam yemeğinde rostoyu; patates püresi, yoğurt ve ıspanak kavurması eşiliğinde, ayrıca yanında arpa şehriyeli pilav ile servis yaptım.








0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons